Monday, May 4, 2009

InFo PeNGGuNa

-SALAM WASILAH UKHWAHFILLAH-

BISMILLAHIROHMANIROHIM...

Salam pertemuan di alam maya, diri ini berasa keluh resah selagi tidak menerbitkan post yang terbaru dalam blog saya ni...sedikit perkongsian bagi sahabat-sahabat alam maya yang belum mengetahui tentang maklumat yang bagi saya amat penting bagi umat yang bergelar seorang ISLAM dan mengamalkan cara hidup ISLAM...

Penyelidikan ini telah dijalankan oleh Dr. Rasheedmos, Universiti Malaya KL, Persatuan Pengguna Malaysia, Majlis Agama Islam Malaysia & Jabtan Kastam Malaysia. Kajian ini telah di buat oleh Mahasiswa UTM, UMUUM, USM, UM, UKM & CAP.
(Dimana student UMS takde plak...tp takpela info ni sampai gak kat kami yang berada di negeri bawah Bayu ni...)

BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI
  • Minyak Masak LAM SOON (Cap Helang, buruh)
  • Ubat Pearl Cream Arche (Thailand)
  • Ajinomoto Thailand
  • Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
  • Semua tauhu buatan China Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia, USA & Thailand
  • Sabun FAB berbuku
  • Lobak Jeruk
  • Mee & Kueteow basah (buatan Cina)
  • Krim muka Hazeline Snow
  • Pringles Potato Chips
SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI
(KULIT BABI, URI & HAIWAN YAG TIDAK HALAL)

  • Semua jenis serbuk Mee segera terutama Maggi
  • Pucuk, Kulit Popia, Fish Cake & bebola Ikan buatan orang Cina
  • Daging Burger Import
  • Sardin, Kari ayam dalam tin & Yong Taufu butan orag Cina
  • Kasut bola jenis 'Gold Cup'
  • Berus gigi jenis 'Reach'
  • Mee kering (sanggol) 15. Mee rebus tulang & kiub perasa ayam
  • semua sabun mandi yang diimport
  • Ajinomoto kecuali keluaran kilang Lot 1570 Jalan Kuchai Lama KL
  • Semua jenis Shampoo kecuali keluaran orang islam
  • Have Pearl Cream
  • Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
  • Ubat kurap buatan orang cina
  • Beehon segera siam
  • Sabun mandi yang berminyak
SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN
(LEMAK BABI DAN BINATANG TIDAK HALAL)

  • Bosset Wine Gum
  • Dairy Milk Coklat
  • Coklat Cadbury / Chewing Gum
  • Sugus Strawberry
  • Passer Doily Mixture
  • Trebo Mint Chewing Gum / Peppermint
  • Scothes Vikmin
  • Share Extra Atrenght
  • Black Current Jelly
  • Royal Gulaman & Decart Oranges
  • valvis Gelatin
  • Sarung Kapsul ubat
  • Ais krim dalam bekas plastik
  • gula-gula fruities
  • Cake Mets Viber Punch
  • Coklat cake
  • teoubg kastard Lady's Choice
  • Semua jenis Jelly
  • semua jenis gincu bibir
  • keseluruhan Jenis Sheseido
  • Lady's Choice Jelly
SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA

  • Barangan AVON keseluruhannya
  • peangi ketiak terutamanya jenama vitalis & concord
  • Minyak rambut BRYLCREAM (hijau)
  • Racun serangga jenis spray seperti SHELTOX
  • Seluruh ubat jenis sirap
  • semua dakwat kering
  • Tonil bayi grape water, tonik water, berrey Compound

Penerbit risalah ini juga berada dalamkereahan memohon ampun dan maaf kerana terleat memberitahu tentang perkara di atas. Pastikan pakaian anda tidak terkena bahan-bahan di atas terutama pakaian sembahyang anda.

SUMBER: Bil 03: Risalah Amal Islami (negeri Sabah)



5 comments:

Lun said...

Ais Krim Harga RM1.00 ke atas semestinya ada ke?

mcm tipu jer... x bek fitnah2 ni...
sumber?

budak2medic said...

salam...
sy rasa pemilik blog ni tak terniat pun nk fitnah mn2 pihak..
hanya nk berkongsi maklumat...
rasanya pemilik blog ni ada menyatakan sumber benda ni dan ianya masih dlm proses penyelidikan..
tak salah kn kita berwaspada sebelum terkena...

p/s:
MATI KE KALAU TAK MAKAN AIS KRIM???????

Lun said...

yuup sesungguhnya n semgmgnya x mti klw x mkn aiskrim mlainkan jikalw atas ketntuanNya

but, tgk ar brg2 yg d snarikn..
for eg:
SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN LEMAK BABI

antaranya..
Ais krim dalam bekas plastik

dah klw sy buat aiskri n ltak dlm bkas plastik trus jtuh hkm x halal n ada geletin babi ar...

mklumat x trpinci n x da smbr sy sahih

sorry ar..
~sy mmbgkang~

budak2medic said...

sy tak pasti dan tak dpt nk fikir pun knapa saudara/i lun ni nk sempitkan fikiran...rasanya tak terjangkau dek akal sy...

sy rasa jika saudara/i tak dpt nk terima...its up to u...

tiada kuasa jg ke atas pemilik blog ni nk jatuhkn hukum...rsnya bukan impian tau pun keinginan pemilik blog ni nk jadi penghukum...

dan suka sy mengulang dan menegaskan kembali bahawa pemilik blog ni SEKADAR NK BERKONGSI MAKLUMAT...rasanya semua org pun tau ni la salah satu fungsi blog2 d buat...BERKONGSI DAN BERTUKAR2 MAKLUMAT...jd tak timbul isu nk fitnah mana2 pihak...lbh2 lagi company aiskrim saudara/i yg membuat aiskrim dalam bekas plastik...

by the way...terima kasih kerana menjadi pembangkang kerana dgn kehadiran saudara/i dpt juga menjana dan mengasah fikiran...may be bukn setakat pemilik blog ni malahan para pembaca yg lain...

nahnu-jundullah said...

Kan barangan keluar muslim... Manfaat kan la alternetif yang ada.... Sokong barangan muslim, boilot barangan Israel dan yang haram...

Kepada empunya blog kalau tak balik jangan lupa singgah tawau... :)