Wednesday, May 12, 2010

NERAKA BUATMU

Bismillahirohmanirohim...

Buat iktibar bagi kita yang selalu leka. Kisah ini di ambil dari majalah Iskandariah Mesir “MANAR ISLAM”.

Menurut majalah tersebut, pada hari kejadian, gadis yang terpengaruh dengan cara hidup masyarakat Barat itu menaiki bas mini untuk menuju ke destinasi di wilayah Iskandariah. Malangnya, walaupun tinggal di bumi yang terkenal dengan tradisi keislaman, pakaian gadis tersebut sangat menjolok mata. Bajunya agak nips dan seksi hampir meliat segala yang patut di sembunyikan bagi seorang perempuan dari pandangan lelaki ajnabi atau bukan mahramnya.

Gadis itu linkungan 20 tahun. Di dalam bas itu ada seorang tua yang di di penuhi uban menegurnya. “Wahai pemudi, alangkah baiknya jika kamu berpakaian yang baik, yang sesuai dengan ketimuran dan adat serta agama Islam. Itu lebih baik daripada kamu berpakaian begini yang pastinya menjadi mangsa pandangan liar kaum lelaki”, nasihat orang tua itu.

Namun, nasihat yang sangat bertepatan dengan tuntutan agama itu di jawab oleh gadis itu dengan jawapan yang mengejek. “ Siapakah kamu hai orang tua? Adakah kamu yang memegang kunci syurga? Atau adakah kamu memiliki sejenis kuasa yang menentukan aku bakal berada di Syurga atau Neraka? Setelah menghamburkan kata-kata yang sangat menghiris perasaan orang tua itu, gadis itu tertawa mengejek panjang”.

Tidak cukup dengan itu, si gadis lantas cuba memberikan telefon bimbitnya kepada orang tua tadi sambil melafazkan kata-kata yang lebih dasyat. “Nah! Ambil telefonku ini dan hubungilah Allah serta tolong tempahkan sebuah bilik di neraka jahanam untukku!” katanya lagi pantas ketawa berdekah-dekah tanpa mengetahui bahawasanya dia sedang mempermainkan hukum Allah dengan begitu biadap sekali.

Orang tua tersebut sangat terkejut mendengar jawapan dari gadis itu. Sayang wajahnya yang ayu tidak sama dengan dengan perilakunya yang sangat buruk. Penumpang-penumpang yang lain turut terdiam. Ada yang menggelengkan kepala kebingungan. Semua orang di dalam bas tidak menghiraukan gadis muda itu, yan tidak menghormati hukum-hukum Allah dan mereka tidak mahu lagi menasihatinaya kerana khuatir dia akan menghina agama dengan lebih teruk lagi.

Sepuluh minit kemudian bas tiba di perhentian. Gadis seksi bermulut celupar itu di dapati tertidur di muka pintu bas. Puas pemandu bas temasuk penumpang mengejutkannya tetapi gadis tersebut tidak sedarkan diri. Tiba-tiba orang tua itu tadi memeriksa nadi si gadis itu. Sedetik kemudian, dia menggelengkan kepalanya. Gadis itu telah kembali menemui Tuhannya dalam keadaan yang tidak disangka. Para penumpang menjadi cemas dengan berita yang menggemparkan itu.

Dalam suasana kelam-kabut itu, tiba-tiba gadis itu terjatuh ke pinggir jalan. Orang ramai segera berkejar untuk menyelamatkan jenazah tersebut. tapi sekali lagi mereka terkejut , sesuatu yang aneh menimpa jenazah yang terbujur kaku di jalan raya itu. Mayatnya menjadi hitam seolah-olah dibakar api. Beberapa orang cuba mengangkat mayat tersebut jug kehairanan kerana tangan mereka terasa panas dan hampir melecur sebaik sahaja ingin menyentuh tubuh si mayat.

p/s: kita tidak boleh mengabaikan hukum Allah apatah lagi mempermainkannya. Allah itu Maha Kuasa, Dia boleh melakukan apa sahaja yang di kehendaki-Nya. Kita harus ingat sesiapapun yang menasihati kita, kita harus terima kerana itu adalah kebaikan untuk kita.

No comments: