Sunday, February 1, 2009

ADAB-ADAB BERDOA
FIRMAN ALLAH S.W.T YANG BERMAKSUD, “…ATAU SIAPA YANG MEMPERKENANKAN (DOA) ORANG YANG DALAM KESUSAHAN APABILA IA BERDOA KEPADA-NYA, DAN YANG MENGHILANGKAN KESUSAHAN DAN MENJADILAN KAMU (MANUSIA) KHALIFAH DI BUMI? ADAKAH DI SAMPING ALLAH ADA TUHAN (YANG LAIN)? AMAT SEDIKIT KAMU MENGINGATI-NYA.”(Surah al-Naml ayat 62)


Apabila ingin memohon sesuatu yang dihajatinya kepada Allah s.w.t, hendaklah kamu melakukan doa itu sebaik-baiknya denga memelihara adab-adab seperti di bawah ini.  1. Pada waktu-waktu yang mulia (afdal) seperti hari Jumaat, hari Arafah, bulan Ramadan dan waktu satu pertiga sebelum berakhirnya malam.

  2. Dalam keadaan yang mulia seperti kita sedang bersujud dalam sembahyang, sebelum dan sesudah menunaikan solat, ketika hati berasa tenang dan bersih daripada gangguan syaitan dan ketika menghadap kaabah.

  3. Bertaubat sebelum berdoa dan menghadapkan diri kepadaNYA bersungguh-sungguh kepada Allah s.w.t.

  4. Berdoa dalam kedudukan menghadap kiblat

  5. Memuji kebesaran Allah s.w.t sebelum berdoa. “Selayaknyadoa itu dimulai dengan kalimah tahmid (puji-pujian) dan disudahi dengan kalimah tahmid juga,”(Hadis an-Nawawi)

  6. Merendahkan suara iaitu dengan menggunakan suara perlahan agar samar-samar dari pendengaran orang di sisi kita.

  7. Menggunakan kata-kata yang sederhana, sopan dan tepat mengenai sesuatu yang di hajati dalam doa tersebut. Sebaiknya menggunakan doa-doa yang di ajarkan Rasulluallah s.a.w.

  8. Khusyuk agar jiwa kita yang halus ini sentiasa merasai kebesaran dan kehebatan Allah s.w.t.

  9. Ulangi doa yang dihajati sebanyak dua tiga kali dengan harapan Allah s.w.t akan memakbulkannya.

  10. Yakin doa itu akan diperkenankan Allah s.w.t dan reda jika Allah memakbulkannya.

No comments: